Tiukkapipoisuuden vastustaja

Lehtimainos – yleisimmät mokat, ja kuinka ne vältetään?

Lehtimainos

”Lehtimainos on kuollut”, on minulle julistanut yksi jos toinenkin.
Eikä ole, sanon minä.

Lehtimainos on printin vähenemisestä huolimatta tehokas tapa mainostaa ja tehdä yritystäsi tunnetuksi. Lehtimainoksen avulla yrityksesi toimintaa on helppo paikallistaa. Lisäksi se tavoittaa tehokkaasti myös vanhemman polven potentiaaliset asiakkaat, joille some ja netti ovat vieraita. Lehtimainokset ovat helppo tapa personoida markkinointia ja, saada asiakkaita liikkeelle. 

Lehtimainontaan kannattaa satsata – tutkimusten mukaan kuluttajille jää paremmin mieleen muutamia kertoja toistetut, vaikka sitten pienemmätkin ilmoitukset, kuin yksi suuri ilmoitus. Varsinkin pienempien paikkakuntien paikallislehdet syynätään usein tarkkaan, joten niissä mainostaminen on usein tehokasta. On kuitenkin totta, että moneen muuhun mainostustapaan verrattuna lehtimainonta on melko kallista. Joskus tosin lehdistä saatetaan kaupata viime hetken mainospaikkoja hyvinkin edullisesti. 

Mikäli haluat lehdestä mainospaikan, voit joko varata tilan itse, tai pyytää graafikkoa tai mainostoimistoa hoitamaan varaukset puolestasi. 

Kuluttajille jää paremmin mieleen muutamia kertoja toistetut, vaikka sitten pienemmätkin ilmoitukset, kuin yksi suuri ilmoitus.

Lehtimainontaa suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon, että jokaisella lehdellä on omat ilmoituskokonsa. Jos haluat käyttää samaa mainosta monessa eri lehdessä, et voi lähettää mainosta sellaisenaan joka paikkaan, vaan sen koko täytyy muokata kuhunkin lehteen sopivaksi.  Lehden ilmoituskoot riippuvat paitsi lehden fyysisistä mitoista, myös siitä, miten lehden oma graafikko on suunnitellut lehden ulkoasun – marginaalien koon, palstaleveydet, jne.

Mainospaikan varauksen yhteydessä saat lehdestä varausvahvistuksen tai mediakortin. Sinun ei itse tarvitse ymmärtää niissä mainituista tiedoista mitään, mutta ne ovat tärkeitä mainoksen tekijälle. Tiedot tulisi siis aina välittää eteenpäin graafikolle.

Mediakortista tai varausvahvistuksesta selviää lehtimainoksen koko ja muut tarvittavat tekniset tiedot (kuten kuvien väriprofiili ja resoluutio). Näistä selviää myös lehden ilmestymisaikataulu, ja ajankohta, jolloin mainoksen tulee viimeistään olla toimitettuna lehteen.

Mikäli mahdollista, mainokset kannattaa aina varata mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta suunnitteluun jää tarpeeksi aikaa.

Ota huomioon, että jokaisella lehdellä on omat ilmoituskokonsa.
Jos haluat käyttää samaa mainosta monessa eri lehdessä, et voi lähettää mainosta sellaisenaan joka paikkaan, vaan koko täytyy muokata kuhunkin lehteen sopivaksi

Muista aina katsoa, että lehtimainoksessasi käytettävien kuvien tai logojen laatu riittää painatukseen.

Myös lehtimainoksissa logo tulee olla vektorimuodossa. Samoin valokuvien laadun tulee olla riittävän hyvä. Itseotetut räpsäisyt kannattaa unohtaa painetuista mainoksista kokonaan. Varsinkin sanomalehtipaperi on todella huokoista, ja se imee paljon väriä, mikä saattaa heikentää kuvan laatua. Tällöin jo valmiiksi hieman rakeisesta kuvasta voi tulla painettuna epäselvä sotku.

Mikäli olet epävarma kuviesi tai logosi käytettävyydestä, ota yhteyttä! Autan mielelläni.

Lehtimainos-artikkelikuva

Yleisimmät mokat pienten mainosten suunnittelussa

Ylivoimaisesti yleisin moka lehtimainosten suunnittelussa on se, että siihen ängetään liikaa asiaa.

Fonttien valinta ja tekstin asettelu eli typografia täytyy suunnitella hyvin. Tärkein asia kannattaa laittaa reilun kokoisella tekstillä, jotta se huomataan.  Vähemmän tarpeellisen tekstin voi huoletta laittaa pienemmällä. Pistekoon 8 teksti on useimmilla fonteilla vielä täysin luettavaa sanomalehdestäkin.

Älä tee näin! Tähän kuvaan olen koonnut pienten lehtimainosten yleisimmät mokat

Ylläolevassa kuvassa olen esittänyt pienen lehtimainoksen yleisimmät mokat:

  • Otsikko ei ole juurikaan suurempi, kuin muu mainosteksti. Se on myös samaa fonttia ja väriä muun mainoksen tekstien kanssa, joten se erotu mainoksesta. Tämän takia mainoksen viesti jää katsojalle epäselväksi.
  • Vasemman reunan mainosteksti ja  yhteystiedot ilmoituksen alareunassa ovat samaa kokoa, jolloin kumpikaan ei erotu. Boldattu teksti näyttää raskaalta.
  • Vasemmassa reunassa sijaitseva mainosteksti on keskitetty, eli se on molemmista reunoista liehureunainen. Monilla tulee houkutus asetella teksti näin, jotta sen saa kivasti tilan keskelle, mutta tämä tämä toimii vain hyvin harvoissa kohteissa. Yleensä se tekee tekstistä epäsiistin näköisen ja hankalan lukea.
  • Tekstiä on aivan liikaa sekä kuvan vierellä, että pinkissä pallossa.
Tähän kuvaan olen korjannut ylemmän kuvan mokat

Tähän kuvaan olen tehnyt mainokseen korjaukset.

  • Karsin mainostekstin määrää. Nyt mainokseen jää myös tyhjää tilaa, jolloin kokonaisuuden hahmottaminen ja tekstin lukeminen on helpompaa. 
  • Otsikko erottuu muusta tekstistä selvästi, koska se on nyt eri värillä ja fontilla, kuin muu teksti. 
  • Mainosteksti on tasattu vasemmalle, joten teksti on huomattavasti helpompi lukea.
  • Yhteystiedot ovat vielä hieman pienemmällä, kuin mainosteksti. Näin ne erottuvat selvästi omiksi asioikseen.
  • Valitsin mainostekstiin ja yhteystietoihin fontin ohuemman leikkauksen. Tämä kevensi mainoksen yleisilmettä 
  • Pinkissä pallossa on vähemmän asiaa. Nyt se on huomattavasti tehokkaampi!

Mainosta suunnitellessa kannattaa miettiä,
mikä on sisällöllisesti tärkein asia, ja korostaa sitä

Yleisimmät mokat isojen mainosten suunnittelussa

Isompiin mainoksiin mahtuu lunnollisesti myös enemmän sisältöä. Yleisin moka niissä on hierarkian puute: kaikki mainoksen tuotteet laitetaan mainokseen saman kokoisina.
Ihmisen silmä hahmottaa luonnostaan paremmin epäsymmetriset kuin symmetriset muodot.
Siksi mainosta suunnitellessa kannattaa miettiä, mikä on sisällöllisesti tärkeintä, ja korostaa sitä. Muut asiat voi laittaa hieman pienemmällä. Näin kokonaisuudesta tulee silmälle miellyttävämpi, ja mainos on helpompi hahmottaa. 

Ei näin! Tässä jokainen mainoksen tarjous on tehty tismalleen samalla tyylillä, joten yksikään niistä ei erotu.

Yläpuolella näkyy yleinen esimerkki siitä, miten isoa mainosta ei kannata suunnitella

  • Sama asettelu on toistettu kuuteen kertaan; tästä syystä mainos on tasapaksu, eikä siinä ole mitään, mihin katse kiinnityisi. Tällainen lehtimainos hukkuu helposti lehden sivulle, jossa on monta mainosta.
  • Jokin tehoste, tässä tapauksessa pinkki pallo, on hyvä keino tärkeän asian korostamiseen. Korostetta ei pidä kuitenkaan ylikäyttää:  Pinkki pallo on jokaisen tuotteen yhteydessä, joten se ei enää ole kovinkaan tehokas.
Tee näin! Mieti, mikä on mainoksesi tärkein tuote tai tarjous, ja korosta sitä.

Tähän olen korjannut aiemman esimerkin mokat

  • Toisessa kuvassa olen varannut yhdelle tuotteelle huomattavasti isomman alan kuin muille – näin mainoksessa on jotain, joka kiinnittää katsojan huomion, ja mainos huomataan helpommin lehdestä.
  • Jätin mainokseen vain yhden pinkin pallon. Näin tehosteesta on eniten hyötyä, kun se erottuu yksinään mainoksesta. 

Muita tärkeitä huomioita:

Kun mainos on valmis, samat asiat pitää laittaa ehdottomasti esille myös kaikkiin somekanaviin ja nettisivuille.

Markkinoinnissa toisto on erittäin tärkeää. Mikäli lehdessä mainittuja tarjouksia ei löydy somesta ja netistä, asiakkaalle saattaa tulla epävarma olo. 

Huomaathan kuitenkin, että lehtimainosta ei voi sellaisenaan laittaa someen. Somessa on omat kuvakokonsa, joita kannattaa mainoksen tehokkuuden vuoksi noudattaa. Somemainoksista kerron lisää omassa postauksessaan myöhemmin.

Mikäli sinulla ei ole kunnollisia, studiotasoisia kuvia laitettavaksi mainokseen, voit teettää kuvat valokuvaajalla tai hankkia sopivia kuvia kuvapankeista.

Mikäli puolestaan mainoksen tekstien keksiminen ei suju sinulta luonnostaan, kannatta pyytää apua copywriterilta